Защо е важно да имаме добре изглеждащ и функционален сайт

Google бот иска да вижда мрежата като нас

Google никога не прави нещо просто ей така. Понякога трябва търпеливо да изчакаме, за да разберем какви са били намеренията му.

Преди известно време в конзолата за уеб администратори беше добавен нов инструмент за извличане на страници като Google. Той ни позволява да погледнем страниците на уебсайта си така, както ботът на Google ги вижда. В началото не беше съвсем ясно защо ни е предоставен този нов инструмент, но скоро след това започнаха да се появяват логични обяснения.

Този инструмент беше нещо като подсказка за наличието на нов критерий, който търсачката използва при определяне на ранка на сайтове. Така всички оптимизатори косвено бяха инструктирани да не блокират достъпа до CSS или Javascript файловете си от паяка на Google. При разрешен такъв достъп ботът успява да прочете страницата детайлно, докато в противен случай част от информацията остава скрита и това влияе негативно върху състоянието на сайта в търсачката.

Така че използвайки този нов инструмент, лесно разбираме доколко Гугъл ботът успява да прочете от нашите страници и какво остава скрито за него.

Това нововъведение е само част от цялата стратегия на Гугъл за подобряване на потребителското преживяване във всеки сайт.

Смисълът на промяната

От Google казват, че целта на нововъведението е да подобри индексиращата система, правейки я подобна на модерен браузър с включени CSS и Javascript. За пореден път посланието на търсачката е, че всичко се прави за доброто на потребителите. Тя получава способността да разглежда сайтовете като обикновен човек.

Това е огромна промяна спрямо миналото, когато Гугъл индексираше като прост текстови браузър. Сега с напредването на технологията индексирането е много по-точно и търсачката ни предлага няколко насоки, за да й съдействаме:

· Да премахнем всякакви ненужни изтегляния.

· Да обединим CSS и Javascript файловете.

· Да следваме насоките за „Progressive enhancement” уеб дизайн.

Какво значи това?

Всяка промяна в алгоритмите на Гугъл води до въпроса какво е нейното значение. Как ще повлияе върху поведението на уеб администраторите и какво трябва да се промени в SEO?

Очевидно отговорът на втория въпрос е, че сайтове, които се отклонят от горните насоки, ще усетят сериозен спад в позициите си при търсене. Старайте се да следвате тези насоки или човекът, който управлява сайтовете ви вместо вас, да е запознат с тях.

Целта ви е да създавате такова съдържание, което Гугъл лесно ще успее да обходи. Възползвайте се от инструмента за извличане на страници като Гугъл бот, за да сте сигурни, че всичко в сайта е наред.

Инструментът ще премине през всички ресурси на страницата – изображения, CSS файлове, Javascript файлове. След това активира кода си и представя абсолютно всичко в една обща картинка. Оттам нататък следва вашата детективска работа – уверете се, че това, което вижда ботът, е абсолютно същото, което виждате вие, като заредите страницата в браузъра.

Ако съответствието е налице, значи сте се справили добре. В противен случай ще трябва да помислите какви промени да наложите, за да покажете на Гугъл това, което и вие виждате. Ето някои потенциални проблеми, които биха могли да попречат на бота подробно да обходи сайта ви:

· Сайтът ви блокира Javascript и CSS.
· Сървърът ви не може да поеме всички заявки за обхождане, които получава.
· Javascript в сайта ви премахва съдържание от страниците.
· Javascript-ът ви е твърде сложен и пречи на страниците да се зареждат и показват правилно.

Каква е причината за всички тези промени?

Гугъл винаги действа с определени намерения и нашето мнение за тях е, че потребителското преживяване става все по-голям фактор при определяне на ранга на сайта. Наблегнете върху съдържанието в своите страници и начинът, по който то се зарежда и изобразява.

Както знаем, наскоро беше въведен и нов алгоритъм от Гугъл, свързан със зареждането на сайтове на мобилни устройства. Инструментът за извличане като Гугъл бот ви предоставя възможност да видите как изглежда сайтът ви на екрана на смартфон или таблет. Представянето там също е задължително да бъде отлично.
Край на оптимизацията само за машини, крайно време е да я ориентираме към самите потребители. Гугъл ни показа ясно в последно време, че това е начинът да сме начело в неговите резултати.

Заключение

Отново повтаряме, че е крайно време да насочим вниманието си към потребителското преживяване, а не към трикове и техники за финтиране на Гугъл бота. Търсачката става все по-претенциозна в този аспект и всяка грешка се наказва сурово. Винаги бъдете сигурни, че страниците на сайта ви изглеждат в отлично състояние и на компютър, и на мобилно устройство. И не забравяйте да проверявате дали паякът на Гугъл вижда всичко както трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *