Защо Изработката На Качествен Уеб Сайт И SEO Оптимизация Са Важни За Вашия Бизнес?

Съвременният бизнес е силно облагодетелстван от факта, че съществува интернет. Днес фирмите могат да рекламират дейността и продуктите си не само чрез реклами в печатните и електронните медии, чрез флаери и брошури, но и чрез поддържането на собствен сайт. Важно е да се отбележи обаче, че днешният интернет потребител е разглезен и пренаситен от достъпа до разнообразно електронно съдържание, което прави изработката на сайт все по-голямо предизвикателство. Затова всяка държаща на себе си и на продажбите си фирма трябва да има достатъчно привлекателен и функционален сайт, за да може да впечатли клиентите си. Един атрактивен сайт предлага задължително интересна графика и достъпна функционалност, съчетани с бързина при зареждането на отделните елементи, а също и с възможността да се отваря на различни електронни устройства. Трябва да се има предвид, че дори и потребители, които не са тесни специалисти в областта на изработката на сайтове, могат лесно да различат аматьорски създадената от професионално изпипаната  Интернет страница. Цветовете, шрифтовете, количеството на подменютата, степента на трудност при навигация из сайта, наличието или липсата на анимации, фоновете  и още редица елементи говорят по-добре от хиляди думи. Така че, за да привлечете потребителите, трябва да ги грабнете от самото начало, да ги накарате да посещават пак и пак страницата ви, да разглеждат съдържането с интерес.

Графичните дизайнери разполагат с все по-нови средства за качествено промотиране на бизнеса, като респонсив дизайн, материален дизайн, карт-дизайн… Модата при изработката на сайтове се мени със скоростта на висшата мода при дрехите, така че всеки нов сезон предлага нови екстри.

И така! Имате бизнес, имате и красив, функционален и достъпен интернет сайт. Но, противно на очакванията ви той се появява на 4-5 страница при търсене в интернет, а понякога и по-назад.  Това определено не е в полза на бизнеса ви, защото когато интернет потребителите търсят по ключова дума, обикновено отварят сайтовете, които излизат като първи предложения в търсачките. Малко хора биха си направили труда да отварят страница след страница резултатите в търсачката след като  в полезрението им попадне подходящ сайт още на в началото.

Ако сте се сблъсквали с този проблем, то тогава със сигурност сте чували термина SEO оптимизация”. Какво представлява тя? Абревиатурата SEO идва от английското search engine optimization ли казано на друг език – оптимизация за Интернет търсачка. Тъй като в България най-разпространената търсачка е Google, нашенските специалисти говорят направо за Google оптимизация. Разбира се, процесът е приложим за всяка една от световните търсачки, но повечето от тях не са популярни на наша територия, затова остават извън полезрението на оптимизацията.

Оптимизирането винаги е свързано с подобрения – в случая те водят до изкачването на вашия сайт в ранг листата на харесваните и предпочитаните сайтове, а прицелната точка, разбира се, е първото място. Тъй като всеки собственик на сайт държи страницата му да е на призова позиция, това предполага наемането на добър SEO специалист, който да обърне подобаващо внимание на Интернет репутацията на сайта  му. Пестенето на финанси от оптимизация не е от полза, тъй като на практика без намесата на компетентна страна страницата ви може завинаги да остане незабележима в огромния онлайн океан.

Ако сте от хората, които искат да напрвавят оптимизация на сайта си,  трябва да сте наясно, че това е продължителен и трудоемък процес. Нужни са доста настройки, преди да започне страницата  ви да излиза на  челно място в търсачките. Необходимото време варира от няколко месеца и цяла година в зависимост от това какви са целите ви и доколко прецизно е създаден сайтът ви.

На първо място се определят ключовите думи, които ще класират сайта ви в търсачките. Колкото по-разпространени са тези думи, толкова по-бавно ще се извърши  оптимизацията.

Самияг процес по SEO оптимизацията на даден сайт условно може да се радели условно на няколко части.

Първият етап е  свързан с т.нар. вътрешна оптимизация. Това е времето, през което ще се  коригират отделни детайли, които остават  извън обсега на вниманието на потребителите, но са важни за търсачките. Например Google „харесва” и „предпочита” статичните, малки и добре изградени страници. Кодът, структурирането  на заглавията и менютата и други дребни и не толкова дребни детайли ще бъдат коригирани, така че при последващо търсене да попаднат в обсега на вниманието на Google.

Важно е страницата ви да има валиден HTML код. Ако е по-голяма, задължително трябва да има  изградена карта (sitemap). Сега е времето да се съпоставите с конкуренцията и да прегледате статистиките за посещаемостта на сайта ви, сравнена с посещаемостта на други подобни сайтове.

След  приключването на тази стъпка идва време за външната оптимизация. Тя е тясно свързана с изграждането на онлайн репутацията на вашата страница. Необходимо е страницата  ви да изглежда атрактивно за Google, така че той да я изстреля  на колкото се може по-висока позиция в класациите при търсене.

Социалните мрежи също могат да ви бъдат от полза, тъй като те  съграждат социалния авторитет на вашия сайт пред търсачките, а това означава по-висок ранг.

Ще е добре да откриете страници с тематика, идентична с тематиката на вашия сайт, за да си обменяте линкове. Доста сайтове предлагат създаването на подобно взаимно изгодно “приятелство”. Ще ви е от полза сайтовете, с които си обменяте линкове, да са индексирани с инструментите, чрез които  Google следи дали има промени в тях. Така че от време на време е важно да променяте по нещичко в съдържанието н страницата ви.

И накрая – колкото повече текст има в сайта ви, толкова по-добре. Точно текстът се проверява от Google, така че колкото по-информативен е сайтът ви, толкова по-добре и за потребителите ви, и за SEO оптимизацията.

Какво Трябва Да Знаем За Изработката На Уеб Сайтове?

Изработката на сайтове е популярна услуга, която се предлага от много компании и фирми.

Тя може да бъде полезна за всеки, който желае да създаде свой собствен ресурс.
Какво обаче е включено в това понятие!

Разработката на сайтове комплексно понятие ли е или не представлява нищо сложно?

С какво трябва да се започне, когато се прави сайт.
В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

С какво да започнем, когато решим да създадем свой, собствен сайт?

На първо място, трябва да започнем с определянето на неговите цели и задачи, които даденият сайт трябва да изпълнява. Когат имате намерението да поръчате на някой направата на сайта, вместо сами да се заемете с неговата изработка, трябва да помислите върху тези цели и задачи, защото понякога дори за опитните разработчици е трудно да разберат, какво точно ви е нужно и желаете да получите като продукт.

Искате да се преборите с конкуренцията?

Тогава просто трябва да се запознаете със сайтовете на конкурентите и да ги анализирате внимателно. Също така е важно да се помисли и за планираната аудитория,която желаете да привлечете и информацията, която може да бъде интересна за тях. Тези важни въпроси трябва обезателно да обсъдите с вашият разработчик. Особено внимание се отделя на развитието на концепцията за сайт, например, дали е онлайн магазин или сайт-визитка. Важен момент е да се определят функционалните изисквания на сайта и настройка.

Следващият важен етап от създаването е, самият дизайн или външен вид на сайта.

Дизайнът е самото лице, образ на сайта, както и в много отношения – неговата конкурентоспособност. В случая, ако имате много конкуренти, вашият дизайн е един от начините да го направите по ярък, запомнящ се и интересен за посетителите. Също така, по време на работата върху него е важно да се отдели особено внимание на неговата навигация и нейната лекота. Дизайнът – специфичната част от работата, в която множеството негови елементи са вплетени в създаването на един пълноценен уеб сайт, който да се харесва и привлича.

Управлението на сайта.

Понятието Система за управление на съдържанието или  т.н. CMS, както и работата по нея – това е важно за удобството при бъдещата работа с него.
Сайтът трябва постоянно да се развива. Постоянното добавяне на текстове, снимки, информация в него е необходимата работа, след като бъде изработен. Тъй като не всеки умее да работи с подобна система, тя трябва да бъде максимално проста и удобна. Това би намалило евентуалните разходи по обучение в работата с нея и представлява голямо удобство. Много клиенти предпочитат да извършват сами това, след като тя е създадена. Заслужава да се отбележи, че ако компанията не разполага с квалифициран специалист, който може да свърши тази работа, горепосочените разходи и време за обучение може да усложнят процеса при една твърде комплексна система. С помощта на системата за контрол, можете бързо и лесно да добавяте и редактирате всяка страница (както бихте направили в Microsoft Word), място на ценови листи, изображения, услуги, продукти и техните описания. Също така на този етап, допълнителна работа е и програмирането на допълнителни нестандартни модули.

Хостването на уеб сайт.

Сайтът „оживява“ и става полезен едва след като се установи онлайн, в мрежата. Този етап включва важните настройки в хостинг акаунта, за да може да се използва удобно от потребителите. В допълнение към създаването и популяризирането на уеб ресурси е необходимата техническа му поддръжка. Този набор от процедури са насочени към

Вижте Петте Основни Фактора При Изработка На Уеб Сайт

Всеки, който участва в изграждането на уеб сайт, иска той да се откроява от другите уеб сайтове. Клиентите искат да се откроят от конкуренцията и да оставят приятно впечатление на потенциалните клиенти; Дизайнерите се стремят към оригиналност и се конкурират с други дизайнери; Разработчиците от типа “back-end” искат успешни проекти в своето портфолио и оригинален или различно изглеждащ сайт може да помогне с това.

И ние го искаме много. Има цяла индустрия на хора, които пишат статии, предназначени да ни помогнат да създадем по-оригинални сайтове. Дори съм виждал статии за “Тенденции, които да направят излизането на сайта ви”, и поне една от тези думи е ужасно зле употребена.

Къде е вдъхновението? Къде е творчеството? Е, оригиналността не е всичко и всичко. Ако сайт, изглеждащ също като много други, получава резултатите, които вие желаете, това не е лошо нещо.

Но може да създадете сайтове, които се отличават. Постоянното производство на оригинални или поне оригинално изглеждащи сайтове не се осъществява чрез вдъхновение или късмет. Това се случва с планиране и много усилия. Ето пет подхода, които може да използвате, за да изпъкне сайта ви със своите плюсове и минуси.

1. ОФОРМЛЕНИЕ И СТРУКТУРА

Това е може би един от най-очевидните начини за разграничаване на вашия сайт от останалите. Това е и най-трудното. От страна на професионалиста, използването на фантастично оформление или структура, която никой никога не е виждал преди, е незабавно запомнящо се. То също може да бъде много забавно. След като създадете вашия петдесет и втори сайт с три колони, смесването на оформлението осигурява предизвикателство за вашите визуални умения за дизайн.

Недостатъците: Има много начини, по които може да бъде организирана информацията, преди да започнете да губите точки за достъпност и използваемост. Наистина лудите оформления често зависят в голяма степен от JavaScript. В идеалния случай оформлението не трябва да зависи от JavaScript.

2. BRANDING- Марката

Марката е друг наистина очевиден начин да направите сайта си отличителен. И това е лесно. Просто разберете какви са указанията за марката на клиента си и се придържайте към тях. Прегърнете ги. Накарайте клиента си да му се повръща при още едно виждане на своето лого и цветове.

Недостатъците: Този подход работи само, ако вашият клиент има изключително оригинална марка. Ако ръководството им за стил на марката се състои от Helvetica и не много друго, вие сте в сериозен недостатък.

3. ГРАФИКИ И ИЗОБРАЖЕНИЯ

Ако марката не е достатъчна, можете да използвате графики и / или снимки на сайта си, за да установите различен визуален стил. Сайтовете с големи изображения в крайна сметка се конвертират повече. Хората са визуални същества, така че визуалните стимули могат да улеснят потребителите да се свържат с вас на емоционално ниво. Освен това, стилистичните опции са почти безкрайни, което улеснява създаването на оригинален дизайн.

Недостатъците: Графиките и снимките, които изглеждат оригинални, са скъпи, защото те трябва да бъдат направени по поръчка. Използването на запазени изображения вероятно ще убие разликата, която търсите.

4. ТЕКСТ И СЪДЪРЖАНИЕ

Това е може би най-важният – а понякога и най-трудният начин да изпъкнете. Това, което се казва във всеки сайт, може и трябва да бъде отражение на личността на клиента . Можете да използвате копиране, микроскопия и дори неща като видео, за да комуникирате личностно по начин, който ви отличава.

Недостатъците: Първо трябва да получите някакъв текст от клиента си. И тогава трябва да получите копие, което изглежда като написано от човек . Повечето маркетингови копия имат много специфичен тон, който изглежда надхвърля границите и културите. Получаването на вниманието на читателя, е трик и това е трудно.

5. АНИМАЦИЯ

Анимацията е огромна работа в момента и с добра причина. Когато се направи правилно, тя може да достави доста добро преживяване и да го направи незабравимо. Макар че се радвам, че плъзгащите екрани изчезнаха, все още си спомням някои от анимираните уеб изживявания, който видях през 90-те години. Споменах ли вече , че хората са визуални същества? .

Недостатъците: Запазих анимацията за последно, защото е много ефективна, но и много трудно се използва правилно. Искам да кажа, че всеки оживява сайтовете си. Това означава, че ако искате анимацията ви да се откроява от анимациите на всички останали, ще трябва да засилите играта си. Бутоните за подскачане няма да свършат достатъчна работа. Лошо направено анимиране, може също да причини проблеми с ползването, проблеми с производителността и т.н.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Огледайте се в интернет и ще забележите, че много рядко някой от тези подходи се използва самостоятелно. Доста обичайно за хората е дори да се опитат да комбинират всичките пет. Както обикновено, най-добре е да не разделяте фокуса си твърде много.

Запитайте се къде са вашите силни страни. Вие сте добър писател и илюстратор? Фокусирайте се върху текста и изображенията. Вие сте страхотен дизайнер и аниматор на марката? Накарайте това лого да влезе в ума на хората. И най-вече не забравяйте да се забавлявате, докато правите нещо ново.

Предимства от наличието на уеб сайт

Днес наличието на фирмен уеб сайт е също толкова важно, колкото наличието на магазин, офис или телефонен номер. Проучванията са установили, че 6/10 клиенти очакват марките да имат съдържание онлайн за техния бизнес. Защо да чакате вашите клиенти да ви търсят? Ако притежавате или управлявате бизнес в България – ето 5 предимства за наличието на уебсайт, които ще ви накарат да направите заявка за изработка на уеб сайт.

Онлайн присъствие 24/7

Наличието на уебсайт означава, че клиентите винаги могат да ви намерят – по всяко време и навсякъде. Дори извън работното време вашият уеб сайт продължава да намира и осигурява нови клиенти. Той предлага на потребителя удобство, тъй като те могат да получат достъп до информацията, от която се нуждаят, в комфорта на собствения си дом, без допълнителен натиск да купуват. Освен това, тъй като в днешно време повечето компании имат свой собствен уебсайт, има шанс да загубите клиенти от конкурентите си, като нямате уеб сайт.

Ако желаете изработка на уебсайт, моля свържете се с нас – 0876 12 97 66

Обмен на информация

Най-просто, уеб сайтът предоставя бърз и лесен начин за обмен на информация между купувачи и продавачи. Можете да посочите работното си време, информация за контакт, да покажете изображения на вашето местоположение или продукти и да използвате формуляри за контакт, за да улесните запитвания от потенциални клиенти или обратна връзка от съществуващи такива. Можете дори да качвате промоционални видеоклипове, за да ангажирате наистина клиентите си и да продадете бизнеса си по ефективен и икономически ефективен начин. Това също е добър начин за популяризиране на вашите социални медийни канали и изграждане на общност с вашите клиенти

Достоверност

В съвременния свят се очаква всяка реномирана компания да има някакъв вид онлайн присъствие. Потенциалните клиенти вероятно биха имали недоверие към всеки бизнес, който няма телефонен номер или физически адрес и същото може да се каже за липса на уеб сайт и имейл адрес. Това са полезни инструменти за споделяне на важна информация за вашия бизнес с клиентите и за отговори на всички какво и защо могат да имат. Нещо повече, наличието на качествен, лесен за използване уебсайт кара клиентите да се чувстват комфортно, използвайки вашите услуги, тъй като те предполагат, че могат да очакват един и същ положителен опит във всички области на вашия бизнес.

Намалява разходите

Освен че просто показвате информация, можете също да използвате уеб сайта си, за да продавате стоки и услуги директно на потребителите. Може да се използва и вътрешно във вашия бизнес; имате ли някакви новини, които искате да споделите с колеги, или имате важна информация, която може да бъде достъпна от ръководството? Наличието на вътрешен уебсайт може да ви спести много време, тъй като всичко, от което се нуждаете, е на едно място и може да бъде достъпно по всяко време.

Разширяване на пазара

Тъй като вашият сайт е достъпен за всеки по целия свят, възможността за пробив през географските бариери никога не е била по-лесна. Всеки, от която и да е държава, ще може да намери вашата компания и като такъв вече е потенциален клиент.

Защо е важно да се научите да работите с Adobe Photoshop

Adobe Photoshop е софтуер, използван от уеб дизайнери и фоторедактори. Това е невероятен инструмент, който ви позволява да проявите творчеството си, но e платен софтуер. Имате много причини да научите за Adobe Photoshop. Ако работите в маркетинговата индустрия, от решаващо значение е да научите за този софтуер. Той е полезен при създаването на уебсайтове, реклами, бюлетини, брошури и флаери.

Помага ви да станете графичен дизайнер

Adobe Photoshop ви позволява да създавате оформления на уеб сайтове и атрактивни графични дизайни. Нещо повече, използвайки същите умения, можете да създавате плакати, визитки, поздравителни картички и много други. Adobe Photoshop е от съществено значение както за редактиране на изображения, така и за графичен дизайн и следователно причината, поради която трябва да го научите.

Помага за обновяване на старите изображения

Понякога не искате да загубите някои снимки или изображения, защото те означават много за вас. Този софтуер е универсален и ще съживи подобни изображения.

Той използва функции като лечебна четка, клон печат и инструменти за кръпка за възстановяване на изображения. Като маркетолог ще впечатлите клиента си с умения за възстановяване на износени снимки.

Позволявава за смесване на изображения и текстове по естетически начин

Ако научите Adobe Photoshop, лесно ще обедините изображения и текстове. Този софтуер ви дава умения за съчетаване на изображения с различни текстове и създаване на визуално привлекателна и страхотна публикация за четене. Той има много четки и всяка предлага уникален резултат.

Изучаването на Adobe Photoshop е лесно. Можете да посещавате класове или да го правите с онлайн уроци. Изберете метод, който ви позволява да научите за този инструмент с необходимата дълбочина. Това е сигурен начин да подобрите кариерата си и да ви помогне да намерите възможности от клиенти, приятели и социални медийни платформи. Освен това е забавно и съществен инструмент за вашия бизнес.

Колко Струва Изработката На Уеб Сайт

Може би един от най-често срещаните въпроси в моята практика е точно този: Колко струва изработката на уеб сайт? В повечето случаи, когато ми бива зададен този въпрос, просто се усмихвам, тъй като знам, колко много информация, изисквания и условия е необходимо да бъдат изложени и уточнени, преди да се достигне до еднозначния отговор. Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като факторите, определящи формирането на цена за направата на всеки уеб сайт са прекалено много и най-различни.

Всички знаем, че цената за изработване на уеб сайт е едно от най-важните условия, определящи избора на партньор-уеб дизайнер за изграждане на сайта. Тъй като много от моите потенциални клиенти ми задават директно въпроса: Колко струва един уеб сайт?, сметнах за необходимо да напиша тази статия и да разясня, как става формулирането на разходите по създаване на сайта и какво евентуално бихте могли да очаквате да получите, като цена за изработка на сайт.

При ценообразуването по изграждане на даден уеб сайт, почти всичко се свежда до това, колко и каква работа включва проекта и какви допълнителни разходи биха могли да възникнат по време на неговото реализиране. По-конкретно, основните фактори, определящи мащаба на работата, са размерът и сложността на уеб сайта, който бихте искали да Ви бъде изработен, необходимото време за неговото изграждане и функциите, които бихте искали той да притежава.

Цената на всеки уеб сайт е строго индивидуална, което означава, че например един професионално изграден и добре изглеждащ информативен представителен уеб сайт със стандартно персонализиране ще струва естествено доста по-малко, от колкото един по-сложно изграден и мулти персонализиран уеб сайт със специално програмирани и интегрирани функции, според специфичните изисквания на неговия собственик.

Кои са факторите, определящи цената?

Тип и вид на уеб сайта

Всички уеб сайтове са различни и всеки един от тях се отличава, според своите особености, тип и предназначение. От голямо значение при формирането на цена за изработка се явява вида и типа на проекта, който бихте искали да Ви бъде изграден. Например един обикновен блог за статии е по-лесен за изпълнение и настройване в сравнение с един онлайн магазин. Или например един представителен уеб сайт е по-лесен за изграждане, отколкото портал за обяви и оферти.

Функционалност на сайта

Функциите в сайта са също основен и определящ фактор при формулирането на цена за изработка на сайт. Ако уеб сайтът е тясно профилиран и със специфични функции, изискващи специално програмиране според изискванията на неговия собственик, то всичко това изисква повече работа и по-дълъг срок за изработване, което неминуемо оказва влияние върху формирането на крайната цена.

Структура на сайта

Структурата на всеки уеб сайт е тясно свързана с неговата функционалност и предназначение. Брой страници, брой публикации, оферти, категории и подкатегории, навигация от едно или две менюта, вид на менюто, вид на търсачката и т.н. Всичко това също оказва влияние върху ценообразуването, тъй като всеки отделен елемент изисква работа, напасване, тестване и безотказно действие.

Уеб дизайн на сайта

Видът и сложността на дизайна на сайта е също от решаващо значение за определяне на крайната цена за изработка на сайта. Всеки уеб дизайн е различен сам по себе си и притежава различни индивидуални свойства, ефекти и компоненти. Например изграждането на един уникален персонализиран уеб дизайн ще струва доста повече, отколкото напасването и настройването на готов предварително изработен шаблон. Друг пример е създаването на адаптивен уеб дизайн, който разбира се ще бъде по-скъп от направата на обикновен неадаптивен дизайн.

Домейн и хостинг

Всеки уеб сайт се нуждае от хостинг и домейн адрес. В някои от случаите те са включени в общата цена за изработване на сайт, а в други случаи не. От значение е вида на домейна и неговото разширение, тъй като различните видове домейни са на различни цени. По същия начин е от решаващо значение и типа на хостинга, който ще бъде използван, имайки предвид че различните хостинг планове притежават различни хостинг ресурси.

Основна технология

Всички уеб сайтове се захранват от предварително програмирана и специализирана за целта уеб технология. Това може да бъде чист HTML програмен език за статичните уеб сайтове или система от PHP файлове, уеб платформа за управление на съдържанието за динамичните уеб сайтове. В зависимост от избора, разходите ще бъдат различни.

Администрация и управление

Типът и функциите на административния панел е също определящ фактор за ценообразуването. В зависимост от вида на уеб сайта и неговата функционалност, администрацията би могла да бъде с ниска, средна или повишена сложност.

Поддръжка на сайта

След изработването, всеки уеб сайт се нуждае от поддръжка, която би могла да включва различни предварително договорени условия. Видът поддръжка и това какво включва тя, ще окаже също влияние върху крайното ценообразуване.

За Ваше улеснение и улеснение на всички наши клиенти, ние от SavovDesign.com Ви предлагаме няколко предварително подготвени оферти за изработка на уеб сайт, с предварително формирани и фиксирани цени за всяка една от тях. Прегледайте всички наши оферти и вижте нашите цени. Ако уеб сайтът, който искате не присъства сред никоя от нашите оферти, това съвсем не означава че не може да Ви бъде изработен. Попитайте и направете запитване за изграждане на Вашия уеб сайт.

Изработка на WordPress уеб сайт (Ръководство)

Да направим WordPress сайт съвсем не е лесна работа…а след това идват толкова много неща за правене – SEO оптимизация, съдържание, монетизация..

Но спокойно! Това няма да бъде проблем за Вас от този момент нататък, тъй като предстои да прочетете една наистина уникална статия, написана изцяло от професионалист с опит в областта. Продължете да четете, тъй като тук наистина ще разберете как да направите професионален, продабаващ и уникален сайт само за няколко дни – без програмиране и специфични познания.

Важна забележка преди да започнем:  WordPress e интересна, иновативна и интуитивна платформа. Изграждането на един сайт съвсем не е трудна задача..но само в основите. При тази система, много лесно можете да се помислите за „цар”, „бог” и т.н., но това съвсем не значи, че е така. В тази статия ще разкрием основата, от която да надградите без проблем познанията си до следващото ниво.

Предстои Ви нещо уникално, готови ли сте?

1.Как започва всичко…

За да ядеш, трябва да сготвиш. За да си направиш сайт, трябва да имаш хостинг. Така е казал народът…или поне уебмастърите.

Съветвам Ви да направите добро проучване, свързано с хостинга – можете да прочетете статията ми „Как да изберем подходящ хостинг” в блога. Изберете домейн. Няма никакво значение дали ще купите и двата важни компонента от едно място – ще получите цялата информация в първия си имейл от хостинг компанията, независимо коя е тя. Там ще има инструкции за пренасочване на домейна. Относно избора на името – водете се единствено и само по това какви са Вашите нужди и не се фиксирайте върху любимия „COM”.

 1. Първи стъпки в системата

Изчакайте 15 минути Вашият хостинг и домейн да бъдат настроени. Спазвайки указанията в първия имейл достъпете Вашия контролен панел – най-често Cpanel.

Цъкнете на WordPress. Ще отидете на страница, където трябва да попълните всички необходими данни и да натиснете „Продължи”.

Еха! Инсталирахте системата, на която ще се базира бъдещият Ви уеб сайт. На послената стъпка ще получите информация за вход в контролния панел. За да не го копирате всеки път, просто сложете след главния адрес /wp-admin

ВНИМАНИЕ! Задължително използвайте сигурна парола. Хакерските атаки няма да бъдат една и две след като сайтът започне да се развива. Нека поговорим малко повече за сигурност в следващите редове.

Подсигурете админитраторския си панел повече

Администраторският панел е най-уязвимата част от Вашия уебсайт. Факт е, че системата е много добре направена, но това не пречи да направим нещо повече.

Влезте отново в Cpanel. Намерете таба „сигурност”, а след това „защита на директории”. Намерете уебсайта, който искате да защитите. Кликнете на иконката до него и намерете папката wp-admin. Цъкнете върху нея. Изберете потребител и парола, след което потвърдете, че искате да използвате тази опция.

Ще видите защитата веднага щом се опитате да достъпите администраторския панел на системата следващия път.

След това е препоръчително да скриете версията на WordPress, за което можете да прочетете подробни инструкции чрез търсене в интернет. (препоръчително, но незадължително)

Можете да добавите SSL сертификат от същия раздел – кликнете на „Let’s encrypt” и прочетете инструкции в интернет за поставянето му на сайта (задължително, никога не тръгвайте да експериментирате). След това сложете плъгина Really Simple SSL, който прави всичко останало (не е необходимо нищо друго освен да създатете сертификата през Cpanel)

Към този момент всичко е перфектно…нека преминем към следващата стъпка.

Време е да опишем задължителните добавки (плъгини), които трябват на една подобна система, за да работи наистина прекрасно. Отидете в меню „разширения”, след което на „добяване на още” в админитраторския Ви панел.

Търсете следните плъгини:

 • WP Super Cache

Използва се за кеширане на страниците. Значително подобрява скоростта на уебсайта и изживяването на потребители. Факт е, че има доста уеб сайтове, които не използват такава добавка, но това не го прави добре.

Един съвет: Сложете плъгина след като сте приключили основната си работа по сайта, тъй като иначе ще виждате промените със закъснение. Можете да влезете в разширените натройки на разширението, където да активирате двойно по-бързата GZIP компресия с един клик.

 • All in one seo pack

WordPress без плъгин за СЕО е като хляб без зърно… Задължително инсталирайте добавката и попълнете основните данни, за да може да се класирате по-добре в търсещите машини.

 • Google Analytics dashboard

Без нужда от интродукция…инсталирайте разширението и следвайте инструкциите, за да следите във всеки един момент колко хора са видели сайта Ви.

Препоръчвам и Visual Composer – подходящ за начинаещи, изграждате всякакви форми и бутони, ефективен и ефектен.

2.Преминаваме към избора на тема

ВАЖЕН СЪВЕТ: Никога не използвайте кракнати (нулирани) теми. Казано най-просто – пълни са с каквото и да било. Понякога може да се наложи тест преди плащане, тогава използвайте wplocker.com. Но НИКОГА не ги използвайте за повече от 1 ден.

И сега: как да изберете подходящата тема

Важно е да се каже, че самият дизайн е най-важен. Но ако въпросният дизайн зарежда 10-15 секунди, по-добре изобщо не го взимайте. Истината е, че клиентът не се интересува от това колко добър е сайтът, ако му се налага да се раздели с 10MB от мобилния си интернет в метрото и 1 минута в чакане. Повярвайте, никога няма да изкарате пари по този начин. Приятелски съвет от професионалист.

Финални реплики

Всеки може да срещне затруднения при такава работа. Понякога проблем със зареждането, бъг в системата, нужда от SEO или нова рекламна кампания, която да изстреля сайта Ви във висотите…

В този случай е най-добре да потърсите опитен професионалист, който да направи нещо уникално.

Аз съм:

 • Професионалист с над 10 години опит (и аз започнах от такива статии, кой знае, може някой от моите читатели да стане мой конкурент – надявам се )
 • Човек с принципи (винаги оставям клиентите доволни – това е моето първо правило)
 • Безкомпромисен (работя до постигане на желания резултат и нито минута по-малко – моята концепция за успех)

Дадох основата за изграждане на професионален и много добър уебсайт. Последният ми съвет към Вас: подобрявайте първия си сайт възможно най-много. Четете статии на подобна тематика като тази. Препрочитайте този материал, тъй като в него има доста насоки. И разбира се – никога не се отказвайте да правите това, което искате. ????

Съвети при изработка на уеб сайт

В днешно време много хора искат да станат собственици на разнообразен онлайн бизнес. Но самата истината е, че повечето хора нямат имения да изградят свой сайт от нулата или дори с някой CMS като WordPressJoomla или пък Drupal. Но е невъзможно да тръгнем в тази сфера, ако не знаем елементарни неща. Най – малкото нещо е, че могат да ни “преметнат” всякакви “пишман” програмисти, които да ни вземат хиляди левове за нещо, което не струва и “една стотачка”.

И така…най – важното нещо, за да не останем измамени е да знаем как вървят цените за изработката на уеб сайт. Ето и общият ценоразпис, което е само ориентировъчен, тъй като ако искате по – специални функции и теми, ще трябва да платите повече.

Изработка на сайт с CMS и готова, платена тема ( WordPress, Joomla!, Drupal) – ~ 300 до 1000 лв

Изработка на сайт с CMS и писана специално за Вас, къстъм тема – ~ 2000 + лв

Изработка на къстъм сайт с готова тема ~ 2000 + лв

Изработка на къстъм сайт с къстъм тема ~ 3000 + лв

Цените са съвсем базови и приблизителни, най – вече на последната тарифа за къстъм сайт и къстъм тема. Това е вариант, който се използва само от хората, които желаят да направят сайт с невиждани до сега функционалности. Цената може да стигне и до 100 000 лева, в зависимост от компанията, която изработва сайта Ви и Вашите желания. Не се препоръчва да изработвате къстъм сайт и къстъм тема, ако сте начинаещ. Причините са много, няма да бъда краен и да кажа безброй, въпреки, че е близо до тази граница…

Ако за първи път стартирате онлайн бизнес, запазете големите си проекти за по – късен етап, когато научите малко от SEO оптимизация, маркетинг и други важни неща за онлайн бизнеса. Стартирайте с малък информационен блог на WebStation BG и изберете първият вариант, като за начало.

Относно вторият вариант, лично според мен той е най – излишен в схемата. Когато правим къстъм сайт, вероятно искаме да направим нещо, което го няма масово и може да се наложи къстъм тема, въпреки, че и тогава това се случва рядко – да не намерим подходяща тема. Но ако все пак Вашият сайт стане популярен сред потребителите, можете да си поръчате на по – късен етап къстъм дизайн, с който да изпъквате пред останалите. В началото е важно съдържанието и в него трябва да се инвестира, а не изцяло в дизайна и самият сайт.

Относно съветите “как да не ни преметнат”, трябва да кажем, че ако не разбираме нищо, то задължително трябва да помолил отделен човек, който е наясна с тези неща да съблюдава работата на човекът, който ще конструира сайта Ви. В противен случай, рискувате дори да си мислите, че сте си платили колкото трябва и на края да се окаже, че сте измамен и трябва да започнете сайта отново от нулата. Подобен начин на действие не е препоръчителен, ако желаете да постигнете нещо през следващите няколко века.

Друг съвет е да питате човека, който работи по сайта Ви какво точно прави в момента постоянно и да искате да работи “на живо”. Това означава, че Вие ще виждате работния процес на сайта си по всяко време и ако програмиста тръгва в грешна посока го спирате и поправяте. Това спестява време и на двете страни и се забелязва веднага, ако никой не прави нищо по сайта и не си спазва сроковете нарочно или пък просто се опитва да Ви измами с каквото и да било. Ако някой отказва да работи по този начин, то по – добре откажете офертата, независимо колко примамлива е тя, тъй като това може да е поредната измама!

Другото нещо, за което вероятно всички се досещате е да не плащате цялата сума предварително, особено ако е голяма. Практика е хората да искат капаро и няма нищо лошо в това да му го дадете, но цялата сума се дава след като работата е одобрена и сайта е прехвърлен. Цялата сума можете да давате само на доказали се компании, при подписан договор, издадени касови бележки и фактури и други документи, които Ви защитават от недоброжелателни хора.

И естествено: проверката за бъгове. Преди изобщо да кажете, че работата по сайта е свършена, трябва да наемете човек, който да тества сайта за бъгове изцяло. Единствено ако той каже, че всичко е добре, чак тогава приемете работата за свършена, защото ако един бъг не се прояви сега, ще стане след 2 месеца, а всички знаем, че тогава ще е по – трудно да намерим програмиста и да го накараме да си довърши работата. А има и бъгове, които се проявяват след година, като тогава едва ли някой ще Ви повярва, че бъга е по негова вина. Звучи фантастично, ако след година Ви потърся и Ви кажа: Здравей, имаш бъг по сайта!

На края трябва да кажем, че е важно да намерим фирмата, която да изпълни поръчката ни. Съветваме Ви да подберете внимателно кой да свърши работата и съответно – да си направите добро задание. Ако нямате добро задание, няма как да постигнете целта, която сте си “нарочили. Колкото по – подробно е то, толкова е по – добре за Вас и програмистите.

Защо е важно да имаме добре изглеждащ и функционален сайт

Живеем във високотехнологичен свят, в който модата отдавна вече не се изчерпва с тенденциите при облеклото. Изработката на уеб сайтове също следва определени посоки на развитие, които се менят толкова често, колкото и тези при високата мода.

Интернет е неразделна част от живота на съвременния човек и бизнесът е наясно с факта, че за да е успешен, е необходима не само стандартната реклама, но и добре изпипаният сайт, който да презентира по подходящ и достъпен начин дейността му. Напоследък голяма част от фирмите разчитат на функционалността на социалните мрежи и  използват техните платформи, за да се промотират и да достигат до широката маса. Не всички потребители на Интернет обаче имат профили във Facebook или Twitter, освен това там няма достъп до всички екстри, които предлага класическият уеб сайт. Ето защо изработката на уеб сайтове си остава търсена и атрактивна дейност, която непрекъснато се развива в нови посоки, предлагайки все по-интересни начини посланията на бизнеса да достигнат до крайния потребител. Имайте предвид, че първото впечатление, което хората ще си съставят за вашия бизнес, когато преглеждат сайта ви, е формирано до голяма степен не само от интересната графика, но и от бързината на зареждане, съизмеримостта с използваното устройство и функционалността.

 Как изглежда модерният и функционален сайт през 2019 година?

На първо място продължава да властва респонсив дизайнът. Това е адаптивен дизайн, съобразен с разнообразните хай тек устройства, използвани от съвременния интернет потребител (смартфони, таблети, настолни и преносими компютри…). Този тип дизайн позволява на сайтът ви да изглежда еднакво добре и да поддържа отлична функционалност, независимо на какво устройство е избрал да го отвори клиентът. Целта е четенето и навигацията да бъдат максимално опростени. Освен това е сравнително прост и евтин избор. Съветът ни е да не пропускате да се възползвате от преимуществата на този тип дизайн, тъй като улеснявайки потребителите, със сигурност ще ги задържите по-дълго време в уеб сайта си, ще ги настроите положително към бизнеса си и има по-голяма вероятност да продължат да разглеждат менютата, откривайки онова, което са търсили при зареждането на вашата интернет страница. Имайте предвид обаче, че масовото използване на адаптивния дизайн доведе до това, че сайтовете започнаха прекалено много да си приличат един на друг.

Материалният дизайн също ще продължи да властва, тъй като предлага изчистеността и минимализма на плоския дизайн, но съчетани с дълбочина и сянка, които правят потребителското преживяване по-богато.

Новост, въведена през изминалата година, е т.нар. въртележка (carousel формат). Чрез използването на тази опция, рекламодателите могат да показват няколко стоки в един рекламен елемент. Facebook заявиха, че обяви, съдържащи повече от едно изображение, водят до намаляване на разходите за преобразуване с 30-50%, а цената на кликване с 20-30% в сравнение с рекламата, в която се съдържа само един образ. Въртележката със сигурност ще помогне на сайта ви да стане по-интересен и подреден, но понякога тази опция се подценява от потребителите. Освен това използването на прекалено много и големи изображения ще забави скоростта на зареждане на страницата, а нерядко основното съдържание се измества и остава извън фокуса на потребителя Така че ако сте решили това да е вашият гвоздей при изработката на уеб сайт, подходете внимателно и обсъдете с дизайнера предимствата и недостатъците му, така че да не повлияете на достъпността до потребителя.

Добре е да помислите за начина, по който потребителите ще се регистрират във вашата платформа. Има два основни начина и е добре те да присъстват в сайта ви – чрез регистрация на потребителски профил и чрез регистрации през социалните мрежи. Важното е това да става бързо, лесно и достъпно, за да не прогоните евентуалните си клиенти с безкрайното попълване на досадни онлайн формуляри.

Мобилните устройства, освен че улесниха живота ни, ни научиха и да скролираме безкрайно чрез тъч скрийна! Възползвайте се от това така присъщо за съвременния потребител умение и създайте страница, в който се имитира присъствието на множество страници чрез разделянето на сайта на зони. Отдавна вече не е модерно  основните елементи да се разполагат само в горната част на страницата.

Карт-дизйнът, повсеместно въведен също през изминалата година, и днес е на дневен ред сред  актуалните предложения при изработването на уеб сайтове. По този начин има прекрасна достъпност от различни типове устройства, съчетана с бързо и лесно намиране на търсената информация, тъй като всяка карта представлява единна концепция.

Използвайте големи фонови изображения. Съвременните достижения на уеб дизайна ще помогнат това да не причинява забавяне при зареждане на страницата, но пък е гарантирано, че ще впечатлите бъдещите си клиенти!

Анимацията също навлиза все повече в съвременните сайтове. Важното е да не е самоцелна. Гарантирано ще превърнете потребителското преживяване в интерактивно и интересно, стига да не мислите за нея само като за украшение. Анимациите могат да са мащабни или по-малки. Има някои по-популярни видове, на които е добре да обърнете внимание. Интересни и харесвани са анимациите при зареждане на страницата – докато потребителят очаква да види сайтът ви в пълния му блясък. Анимация се използва и при скритите менюта, които спестяват място на екрана и са много практични, когато сайтът се зарежда през мобилно устройство. Т. нар. hover-анимации са също интересно предложение, чрез което се създава обратна връзка, когато потребителят постави курсора на мишката върху даден обект от сайта. Интерактивни и привличащи вниманието са също превъртането и анимациите на движението. Ако не се прекалява с нея, приятно решение е и фоновата анимация, но недостатъкът й е, че отвлича вниманието на клиента.

Модерни за 2020 са още дългите сенки, призрачните бутони и ярките цветови схеми.

Каквото и да изберете за вашия сайт, не забравяйте, че най-важното е удовлетворението на потребителя! Ако го накарате да се върне отново и отново към страницата ви, значи сте успели при изработката на уеб сайта!

WordPress – избор на подходяща тема

Понякога да направим уеб сайт с WordPress може да се окаже изключително сложна и неприятна задача. Но не и когато знаем какво да правим…всъщност WordPress е страхотна система, но ако човек не е запознат в детайли с нея, не може да направи „перфектния уебсайт“.

В този материал: Как да изберем подходяща тема/дизайн за нашия нов проект

Първо, както казах, това съвсем не е проста задача. От това каква тема изберем зависят изключително много неща като например:

 • Дали потребителят ще намери всичко, от което има нужда през всяко устройство
 • Дали търсачките ще успеят да прочетат съдържанието от сайта
 • Дали скоростта ще бъде добра

И още много други неща, за които няма да ни стигне времето да говорим.

Ето за какво да гледаме при избора на тема – съществената част:

 1. Направете тест на всички теми посредством GTmetrix ли Google Pagespeed Insight

Имайте предвид едно основно нещо – навсякъде има всякакви търговци. В който и от магазините за теми да отидете, винаги можете да срещнете некоректни търговци. Те ще Ви дадат тема, но доколко е оптимизирана не е ясно за обикновения потребител. Ето защо Вие трябва да преминете от другата страна – печелившата.

Отворете сайта на GTmetrix (или Google Pagespeed Insight ) и поставата URL адреса на темата. След това погледнете резултатите от теста и преценете сами – лично аз не бих купил дизайн, който има оценка под А.

 1. Проверете кои са задължителните плъгини за темата

Много често инсталацията става необратимо бавна заради изключително многото задължителни плъгини, които са добавени в дадена тема. Това се прави, за да се улесни работата на програмиста и уеб дизайнера, но обикновено прави главната страница, а и не само, по-тежка. Един важен съвет – началната страница не трябва да тежи повече от 2МБ.

 1. Винаги преглеждайте дизайна и на други устройства

Не винаги това, което пише, че е адаптирано, е адаптирано…или просто изглежда ужасно. А това не е нещо, което целите, нали? Съветваме Ви да отворите сайта на телефона, таблета и всички устройства, които имате. Използването на различни тулове за визуализация в повечето случаи е излишно.

 1. Прегледайте отзивите в интернет, дори попитайте във форум

Може да звучи глупаво и безсмислено..та нали всеки преглежда колко звезди има даден продукт в ThemeForest? Но това съвсем не е достатъчно. Неслучайно като влезете в уебмастърски форум можете да срещнете много теми от сорта на „Какво мнение имате за тази тема“. Някои са направени перфектно като за демо, но накрая се оказва, че или половината неща не са включени в комплекта, или има други проблеми, за които не сте предполагали.

 1. Не се хвърляйте на бестселърите – понякога те са недостатъчно добри

„Че защо тогава да са бестселъри“ – със сигурност ще се запитате. Но отговор на този въпрос нямам и аз, въпреки че имам над 10 години опит в онлайн маркетинга и изработването на уеб сайтове. Понякога тълпата се хвърля на първото срещнато, което нито е добро като функционалност, нито като визия. Затова е най-добре да спазвате горните стъпки и да не се ръководите по това колко продажби има дадена тема.

 1. Не се поддавайте на надписи като „лесно за управление“

Обикновено това го пишат всички, но определено не е предимство, тъй като го имат всички. В почти всички случаи това значи „темата идва с вграден “visual composer“, което съвсем не е лошо, даже напротив, но не трябва да Ви води в решението… всъщност почти всички теми са строго зависими от въпросния плъгин.

Искате ли да наемете професионалист с над 10 години опит в онлайн сферата, който да избере най-добрата тема за Вашия бизнес? На правилното място сте! Просто се свържете с мен и получете перфектната оферта за изработка на уебсайт + безплатна консултация при избора на дизайн.