Софтуер по поръчка или система с отворен код?

Дали да поръчате софтуер по поръчка или да ползвате  система с отворен код (при нас това е WordPress)? Много често получаваме тези въпроси при запитване за изработка на сайт.

Няма универсален отговор тук. Бихме могли да отправим някои препоръки, връщайки се назад към опита си.

В над 99% от случаите не е необходимо индивидуално софтуерно решение по поръчка, защото почти всяко нещо, касаещо например дизайна на вашия уебсайт, неговата мобилна версия или дадена интерактивност, може да се направи, от разработчик със среден опит, в рамките на няколко дни.

Също така, ползвайки готова система, например WordPressполучавате достъп до огромен брой готови решения, така наречените разширения на системата.

WordPress разполага с почти 60 хиляди разширения (плъгини). Можете да разгледате WordPress плъгини в официалния сайт на софтуера.

Това са 60 хиляди готови решения, някои от които – изключително сложни и сериозни разработки, които ви пестят много време и средства.

Повечето от тези готови решения са безплатни, а много от платените предлагат и съответна техническа поддръжка. Какво означава това за вас?

Да приемем, че ви трябва сложна система за управление на потребителския достъп в предната и задната част на сайта. Инсталирате, например, Ultimate Member, настройвате и сте готови.

В случай че Ultimate Member не предлага всичко, което ви трябва, винаги можете да се обърнете към фирмата разработчик на продукта, или към други програмисти, които се занимават с WordPress, за да извършат съответни доработки и създадат индивидуално за Вас решение!

Това става относително лесно, защото по света има стотици хиляди WordPress разработчици, а и плъгините в WordPress са с отворен код.

В случай че ползвате индивидуална система, писана за вас, стъпките са съвсем други.

Първо, трябва да направите много подробно и конкретно задание с Вашия разработчик, което заедно да съгласувате. После, това следва да се опише в споразумение и задание, и разработчикът да започне създаването на продукта.

Създаването на индивидуален софтуерен продукт може да отнеме значително време, в зависимост от сложността на продукта. Разработката на софтуер преминава през няколко фази – алфа, бета, релийз кандидат и стабилна версия.

След като продуктът бъде представен, той следва да бъде тестван за проблеми, така наречените бъгове. И тези бъгове, когато бъдат открити, да бъдат отстранени. Това също отнема време.

Още, ако в заданието на системата ви нещо не е описано както трябва, тя ще трябва да се преработва, което понякога е изключително времеемко и трудоемко начинание, което трябва да заплатите отново.

Ако сте забравили някоя ключова функционалност, доработката на която променя цялата система, също това трябва да се съгласува с разработчика ви и да се остойности.

Сами виждате колко различни са двата подхода.

Индивидуалните системи имат предимство откъм сигурност

Обобщено казано, системите, които се пишат индивидуално за вашите потребности, обикновено са по-сигурни (невинаги е така), защото никой няма достъп до програмния код. Разбира се, това че никой няма достъп до кода не означава, че програмният код е написан качествено.

Силно препоръчително е системата да бъде одитирана от независими специалисти, нямащи отношения с вашия разработчик, веднага след като системата бъде завършена.

Тези независими специалисти могат да ви дадат препоръки за подобряване сигурността и производителността на системата ви.

Сигурни ли са CMS системите (WordPress)?

Тъй като работим с WordPress, фокусът и наблюденията ни са предимно там. WordPress е ползвана от над 75 милиона сайта по света. Понеже системата е с отворен код, достъп до този отворен код имат огромен брой разработчици – това е както предимство, така и недостатък.

Предимство е, защото системата се развива изключително бързо. Също, ако бъде забелязан проблем в някоя версия, например 3.1.2 (импровизирам), той бива решаван светкавично (понеже много хора гледат кода).

Предимството е едновременно и недостатък, ако съответният проблем бъде забелязан от злонамерени хора.

При това тези злонамерени хора могат да компрометират WordPress сайтовете, базирани на 3.1.2 (версията, която произволно избрах), ако администраторите им не са ги обновили или не са взели предварително мерки за сигурност.

Как софтуера по поръчка може да ви направи зависими към вашия разработчик

Когато избирате партньор, който да ви създаде сайт с негов собствен CMS или пък да напише индивидуално решение за вас, имайте предвид, че обикновено се осланяте изцяло на поддръжката на тези специалисти – и няма как да се обърнете към други хора, ако отношенията ви с разработчика не вървят.

Тъй като, най-често, програмният код е недостъпен, защото разработчикът си го пази, това прави невъзможна намесата на външни разработчици – при дори дребни промени по вашия сайт.

Също така, при неадекватна или бавна поддръжка от страна на разработчика, това създава изключително много трудности на бизнеса ви и го правим неконкурентен.

Защо изработката на сайт с WordPress е Премиум решение?

Създаването на подобен продукт е препоръчваното от нас решение в 99% от случаите, защото едновременно получавате индивидуален сайт и функционалност – на основата на WordPress, като можете по всяко време да заявите доработка на текущите функционалности или създаване на нови.

Изработката на сайт с WordPress е по-евтино и бързо решение, отколкото писането на изцяло нова система, без да има каквато и да е разлика в крайния резултат.

Свържете се с нас за изработка на wordpress сайт.

Как Да Накараме Google Да Индексира По-бързо Новите Страници На Уеб Сайта

Честотата с която Google посещава един сайт зависи от много фактори. Някои от най-важните от тях са: колко често се добавя ново съдържание в сайта, колко входящи линкове има към него от други сайтове, какъв е неговият PageRang и др. Всъщност това са едни от най-важните фактори за неговата SEO оптимизация и за това дали той ще излиза на първо място в Google.

Ако искате Google да индексира по-бързо страницата или статията, която току що сте добавили, ви препоръчваме да използвате възможностите, които ви дава Google Search Console.  

Ако сайтът ви все още не е добавен в Google Search Console – първо трябва да си създадете регистрация на адрес search.google.com , а ако вече имате регистрация, с която използвате други услуги на Google, като например Gmail или Google Analytics можете да използвате нея.

След като влезете в Google Search Console – добавете адреса на вашия сайт. Следващата стъпка е да удостоверите, че имате права над него. Това се прави като изтеглите html файла, който системата ще генерира. Този код трябва да поставите в root директорията на сайта си и след това да потвърдите, че той вече е там. Ако всичко е наред – Google ще ви даде достъп до системата.

Ако със същия акаунт, с който сте влезли в Google Search Console използвате Google Analytics изберете „Алтернативни методи” и след това изберете като метод за удостоверяване „Google анализ”.

След като вече сайтът ви е удостоверен изберете от менюто в ляво Diagnostics (Състояние) -> Fetch As Googlebot (Извличане като Google). Сега въведете адреса на страницата, която искате да добавите в индекса на Google и изчакайте.  След като системата върне успешен резултат кликнете на бутона „Изпращане”. От Pop-up прозореца, който ще се появи избираме една от двете опции – “URL адрес” – с нея изпращате индивидуални страници или “URL адресът и всички свързани страници” – в този случай Google ще индексира страницата, която сте му изпратили, заедно с всички страници от сайта ви, към които има линк от нея.

В повечето случаи страницата ви трябва да бъде добавена в индекса на търсещата машина до няколко часа.

Предлагаме най-добрите цени за SEO оптимизация.

Защо Изработката На Качествен Уеб Сайт И SEO Оптимизация Са Важни За Вашия Бизнес?

Съвременният бизнес е силно облагодетелстван от факта, че съществува интернет. Днес фирмите могат да рекламират дейността и продуктите си не само чрез реклами в печатните и електронните медии, чрез флаери и брошури, но и чрез поддържането на собствен сайт. Важно е да се отбележи обаче, че днешният интернет потребител е разглезен и пренаситен от достъпа до разнообразно електронно съдържание, което прави изработката на сайт все по-голямо предизвикателство. Затова всяка държаща на себе си и на продажбите си фирма трябва да има достатъчно привлекателен и функционален сайт, за да може да впечатли клиентите си. Един атрактивен сайт предлага задължително интересна графика и достъпна функционалност, съчетани с бързина при зареждането на отделните елементи, а също и с възможността да се отваря на различни електронни устройства. Трябва да се има предвид, че дори и потребители, които не са тесни специалисти в областта на изработката на сайтове, могат лесно да различат аматьорски създадената от професионално изпипаната  Интернет страница. Цветовете, шрифтовете, количеството на подменютата, степента на трудност при навигация из сайта, наличието или липсата на анимации, фоновете  и още редица елементи говорят по-добре от хиляди думи. Така че, за да привлечете потребителите, трябва да ги грабнете от самото начало, да ги накарате да посещават пак и пак страницата ви, да разглеждат съдържането с интерес.

Графичните дизайнери разполагат с все по-нови средства за качествено промотиране на бизнеса, като респонсив дизайн, материален дизайн, карт-дизайн… Модата при изработката на сайтове се мени със скоростта на висшата мода при дрехите, така че всеки нов сезон предлага нови екстри.

И така! Имате бизнес, имате и красив, функционален и достъпен интернет сайт. Но, противно на очакванията ви той се появява на 4-5 страница при търсене в интернет, а понякога и по-назад.  Това определено не е в полза на бизнеса ви, защото когато интернет потребителите търсят по ключова дума, обикновено отварят сайтовете, които излизат като първи предложения в търсачките. Малко хора биха си направили труда да отварят страница след страница резултатите в търсачката след като  в полезрението им попадне подходящ сайт още на в началото.

Ако сте се сблъсквали с този проблем, то тогава със сигурност сте чували термина SEO оптимизация”. Какво представлява тя? Абревиатурата SEO идва от английското search engine optimization ли казано на друг език – оптимизация за Интернет търсачка. Тъй като в България най-разпространената търсачка е Google, нашенските специалисти говорят направо за Google оптимизация. Разбира се, процесът е приложим за всяка една от световните търсачки, но повечето от тях не са популярни на наша територия, затова остават извън полезрението на оптимизацията.

Оптимизирането винаги е свързано с подобрения – в случая те водят до изкачването на вашия сайт в ранг листата на харесваните и предпочитаните сайтове, а прицелната точка, разбира се, е първото място. Тъй като всеки собственик на сайт държи страницата му да е на призова позиция, това предполага наемането на добър SEO специалист, който да обърне подобаващо внимание на Интернет репутацията на сайта  му. Пестенето на финанси от оптимизация не е от полза, тъй като на практика без намесата на компетентна страна страницата ви може завинаги да остане незабележима в огромния онлайн океан.

Ако сте от хората, които искат да напрвавят оптимизация на сайта си,  трябва да сте наясно, че това е продължителен и трудоемък процес. Нужни са доста настройки, преди да започне страницата  ви да излиза на  челно място в търсачките. Необходимото време варира от няколко месеца и цяла година в зависимост от това какви са целите ви и доколко прецизно е създаден сайтът ви.

На първо място се определят ключовите думи, които ще класират сайта ви в търсачките. Колкото по-разпространени са тези думи, толкова по-бавно ще се извърши  оптимизацията.

Самияг процес по SEO оптимизацията на даден сайт условно може да се радели условно на няколко части.

Първият етап е  свързан с т.нар. вътрешна оптимизация. Това е времето, през което ще се  коригират отделни детайли, които остават  извън обсега на вниманието на потребителите, но са важни за търсачките. Например Google „харесва” и „предпочита” статичните, малки и добре изградени страници. Кодът, структурирането  на заглавията и менютата и други дребни и не толкова дребни детайли ще бъдат коригирани, така че при последващо търсене да попаднат в обсега на вниманието на Google.

Важно е страницата ви да има валиден HTML код. Ако е по-голяма, задължително трябва да има  изградена карта (sitemap). Сега е времето да се съпоставите с конкуренцията и да прегледате статистиките за посещаемостта на сайта ви, сравнена с посещаемостта на други подобни сайтове.

След  приключването на тази стъпка идва време за външната оптимизация. Тя е тясно свързана с изграждането на онлайн репутацията на вашата страница. Необходимо е страницата  ви да изглежда атрактивно за Google, така че той да я изстреля  на колкото се може по-висока позиция в класациите при търсене.

Социалните мрежи също могат да ви бъдат от полза, тъй като те  съграждат социалния авторитет на вашия сайт пред търсачките, а това означава по-висок ранг.

Ще е добре да откриете страници с тематика, идентична с тематиката на вашия сайт, за да си обменяте линкове. Доста сайтове предлагат създаването на подобно взаимно изгодно “приятелство”. Ще ви е от полза сайтовете, с които си обменяте линкове, да са индексирани с инструментите, чрез които  Google следи дали има промени в тях. Така че от време на време е важно да променяте по нещичко в съдържанието н страницата ви.

И накрая – колкото повече текст има в сайта ви, толкова по-добре. Точно текстът се проверява от Google, така че колкото по-информативен е сайтът ви, толкова по-добре и за потребителите ви, и за SEO оптимизацията.

Какво Трябва Да Знаем За Изработката На Уеб Сайтове?

Изработката на сайтове е популярна услуга, която се предлага от много компании и фирми.

Тя може да бъде полезна за всеки, който желае да създаде свой собствен ресурс.
Какво обаче е включено в това понятие!

Разработката на сайтове комплексно понятие ли е или не представлява нищо сложно?

С какво трябва да се започне, когато се прави сайт.
В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

С какво да започнем, когато решим да създадем свой, собствен сайт?

На първо място, трябва да започнем с определянето на неговите цели и задачи, които даденият сайт трябва да изпълнява. Когат имате намерението да поръчате на някой направата на сайта, вместо сами да се заемете с неговата изработка, трябва да помислите върху тези цели и задачи, защото понякога дори за опитните разработчици е трудно да разберат, какво точно ви е нужно и желаете да получите като продукт.

Искате да се преборите с конкуренцията?

Тогава просто трябва да се запознаете със сайтовете на конкурентите и да ги анализирате внимателно. Също така е важно да се помисли и за планираната аудитория,която желаете да привлечете и информацията, която може да бъде интересна за тях. Тези важни въпроси трябва обезателно да обсъдите с вашият разработчик. Особено внимание се отделя на развитието на концепцията за сайт, например, дали е онлайн магазин или сайт-визитка. Важен момент е да се определят функционалните изисквания на сайта и настройка.

Следващият важен етап от създаването е, самият дизайн или външен вид на сайта.

Дизайнът е самото лице, образ на сайта, както и в много отношения – неговата конкурентоспособност. В случая, ако имате много конкуренти, вашият дизайн е един от начините да го направите по ярък, запомнящ се и интересен за посетителите. Също така, по време на работата върху него е важно да се отдели особено внимание на неговата навигация и нейната лекота. Дизайнът – специфичната част от работата, в която множеството негови елементи са вплетени в създаването на един пълноценен уеб сайт, който да се харесва и привлича.

Управлението на сайта.

Понятието Система за управление на съдържанието или  т.н. CMS, както и работата по нея – това е важно за удобството при бъдещата работа с него.
Сайтът трябва постоянно да се развива. Постоянното добавяне на текстове, снимки, информация в него е необходимата работа, след като бъде изработен. Тъй като не всеки умее да работи с подобна система, тя трябва да бъде максимално проста и удобна. Това би намалило евентуалните разходи по обучение в работата с нея и представлява голямо удобство. Много клиенти предпочитат да извършват сами това, след като тя е създадена. Заслужава да се отбележи, че ако компанията не разполага с квалифициран специалист, който може да свърши тази работа, горепосочените разходи и време за обучение може да усложнят процеса при една твърде комплексна система. С помощта на системата за контрол, можете бързо и лесно да добавяте и редактирате всяка страница (както бихте направили в Microsoft Word), място на ценови листи, изображения, услуги, продукти и техните описания. Също така на този етап, допълнителна работа е и програмирането на допълнителни нестандартни модули.

Хостването на уеб сайт.

Сайтът „оживява“ и става полезен едва след като се установи онлайн, в мрежата. Този етап включва важните настройки в хостинг акаунта, за да може да се използва удобно от потребителите. В допълнение към създаването и популяризирането на уеб ресурси е необходимата техническа му поддръжка. Този набор от процедури са насочени към

Вижте Петте Основни Фактора При Изработка На Уеб Сайт

Всеки, който участва в изграждането на уеб сайт, иска той да се откроява от другите уеб сайтове. Клиентите искат да се откроят от конкуренцията и да оставят приятно впечатление на потенциалните клиенти; Дизайнерите се стремят към оригиналност и се конкурират с други дизайнери; Разработчиците от типа “back-end” искат успешни проекти в своето портфолио и оригинален или различно изглеждащ сайт може да помогне с това.

И ние го искаме много. Има цяла индустрия на хора, които пишат статии, предназначени да ни помогнат да създадем по-оригинални сайтове. Дори съм виждал статии за “Тенденции, които да направят излизането на сайта ви”, и поне една от тези думи е ужасно зле употребена.

Къде е вдъхновението? Къде е творчеството? Е, оригиналността не е всичко и всичко. Ако сайт, изглеждащ също като много други, получава резултатите, които вие желаете, това не е лошо нещо.

Но може да създадете сайтове, които се отличават. Постоянното производство на оригинални или поне оригинално изглеждащи сайтове не се осъществява чрез вдъхновение или късмет. Това се случва с планиране и много усилия. Ето пет подхода, които може да използвате, за да изпъкне сайта ви със своите плюсове и минуси.

1. ОФОРМЛЕНИЕ И СТРУКТУРА

Това е може би един от най-очевидните начини за разграничаване на вашия сайт от останалите. Това е и най-трудното. От страна на професионалиста, използването на фантастично оформление или структура, която никой никога не е виждал преди, е незабавно запомнящо се. То също може да бъде много забавно. След като създадете вашия петдесет и втори сайт с три колони, смесването на оформлението осигурява предизвикателство за вашите визуални умения за дизайн.

Недостатъците: Има много начини, по които може да бъде организирана информацията, преди да започнете да губите точки за достъпност и използваемост. Наистина лудите оформления често зависят в голяма степен от JavaScript. В идеалния случай оформлението не трябва да зависи от JavaScript.

2. BRANDING- Марката

Марката е друг наистина очевиден начин да направите сайта си отличителен. И това е лесно. Просто разберете какви са указанията за марката на клиента си и се придържайте към тях. Прегърнете ги. Накарайте клиента си да му се повръща при още едно виждане на своето лого и цветове.

Недостатъците: Този подход работи само, ако вашият клиент има изключително оригинална марка. Ако ръководството им за стил на марката се състои от Helvetica и не много друго, вие сте в сериозен недостатък.

3. ГРАФИКИ И ИЗОБРАЖЕНИЯ

Ако марката не е достатъчна, можете да използвате графики и / или снимки на сайта си, за да установите различен визуален стил. Сайтовете с големи изображения в крайна сметка се конвертират повече. Хората са визуални същества, така че визуалните стимули могат да улеснят потребителите да се свържат с вас на емоционално ниво. Освен това, стилистичните опции са почти безкрайни, което улеснява създаването на оригинален дизайн.

Недостатъците: Графиките и снимките, които изглеждат оригинални, са скъпи, защото те трябва да бъдат направени по поръчка. Използването на запазени изображения вероятно ще убие разликата, която търсите.

4. ТЕКСТ И СЪДЪРЖАНИЕ

Това е може би най-важният – а понякога и най-трудният начин да изпъкнете. Това, което се казва във всеки сайт, може и трябва да бъде отражение на личността на клиента . Можете да използвате копиране, микроскопия и дори неща като видео, за да комуникирате личностно по начин, който ви отличава.

Недостатъците: Първо трябва да получите някакъв текст от клиента си. И тогава трябва да получите копие, което изглежда като написано от човек . Повечето маркетингови копия имат много специфичен тон, който изглежда надхвърля границите и културите. Получаването на вниманието на читателя, е трик и това е трудно.

5. АНИМАЦИЯ

Анимацията е огромна работа в момента и с добра причина. Когато се направи правилно, тя може да достави доста добро преживяване и да го направи незабравимо. Макар че се радвам, че плъзгащите екрани изчезнаха, все още си спомням някои от анимираните уеб изживявания, който видях през 90-те години. Споменах ли вече , че хората са визуални същества? .

Недостатъците: Запазих анимацията за последно, защото е много ефективна, но и много трудно се използва правилно. Искам да кажа, че всеки оживява сайтовете си. Това означава, че ако искате анимацията ви да се откроява от анимациите на всички останали, ще трябва да засилите играта си. Бутоните за подскачане няма да свършат достатъчна работа. Лошо направено анимиране, може също да причини проблеми с ползването, проблеми с производителността и т.н.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Огледайте се в интернет и ще забележите, че много рядко някой от тези подходи се използва самостоятелно. Доста обичайно за хората е дори да се опитат да комбинират всичките пет. Както обикновено, най-добре е да не разделяте фокуса си твърде много.

Запитайте се къде са вашите силни страни. Вие сте добър писател и илюстратор? Фокусирайте се върху текста и изображенията. Вие сте страхотен дизайнер и аниматор на марката? Накарайте това лого да влезе в ума на хората. И най-вече не забравяйте да се забавлявате, докато правите нещо ново.

Предимства от наличието на уеб сайт

Днес наличието на фирмен уеб сайт е също толкова важно, колкото наличието на магазин, офис или телефонен номер. Проучванията са установили, че 6/10 клиенти очакват марките да имат съдържание онлайн за техния бизнес. Защо да чакате вашите клиенти да ви търсят? Ако притежавате или управлявате бизнес в България – ето 5 предимства за наличието на уебсайт, които ще ви накарат да направите заявка за изработка на уеб сайт.

Онлайн присъствие 24/7

Наличието на уебсайт означава, че клиентите винаги могат да ви намерят – по всяко време и навсякъде. Дори извън работното време вашият уеб сайт продължава да намира и осигурява нови клиенти. Той предлага на потребителя удобство, тъй като те могат да получат достъп до информацията, от която се нуждаят, в комфорта на собствения си дом, без допълнителен натиск да купуват. Освен това, тъй като в днешно време повечето компании имат свой собствен уебсайт, има шанс да загубите клиенти от конкурентите си, като нямате уеб сайт.

Ако желаете изработка на уебсайт, моля свържете се с нас – 0876 12 97 66

Обмен на информация

Най-просто, уеб сайтът предоставя бърз и лесен начин за обмен на информация между купувачи и продавачи. Можете да посочите работното си време, информация за контакт, да покажете изображения на вашето местоположение или продукти и да използвате формуляри за контакт, за да улесните запитвания от потенциални клиенти или обратна връзка от съществуващи такива. Можете дори да качвате промоционални видеоклипове, за да ангажирате наистина клиентите си и да продадете бизнеса си по ефективен и икономически ефективен начин. Това също е добър начин за популяризиране на вашите социални медийни канали и изграждане на общност с вашите клиенти

Достоверност

В съвременния свят се очаква всяка реномирана компания да има някакъв вид онлайн присъствие. Потенциалните клиенти вероятно биха имали недоверие към всеки бизнес, който няма телефонен номер или физически адрес и същото може да се каже за липса на уеб сайт и имейл адрес. Това са полезни инструменти за споделяне на важна информация за вашия бизнес с клиентите и за отговори на всички какво и защо могат да имат. Нещо повече, наличието на качествен, лесен за използване уебсайт кара клиентите да се чувстват комфортно, използвайки вашите услуги, тъй като те предполагат, че могат да очакват един и същ положителен опит във всички области на вашия бизнес.

Намалява разходите

Освен че просто показвате информация, можете също да използвате уеб сайта си, за да продавате стоки и услуги директно на потребителите. Може да се използва и вътрешно във вашия бизнес; имате ли някакви новини, които искате да споделите с колеги, или имате важна информация, която може да бъде достъпна от ръководството? Наличието на вътрешен уебсайт може да ви спести много време, тъй като всичко, от което се нуждаете, е на едно място и може да бъде достъпно по всяко време.

Разширяване на пазара

Тъй като вашият сайт е достъпен за всеки по целия свят, възможността за пробив през географските бариери никога не е била по-лесна. Всеки, от която и да е държава, ще може да намери вашата компания и като такъв вече е потенциален клиент.

9 съвета за успешна SEO оптимизация на WordPress уеб сайт

Използвайте SEO плъгин

Използвайте качествен SEO плъгин, който да ви помага с оптимизацията на позиционирането ви в Google. Може би най-добрият вариант за такъв плъгин е Yoast. Той ще ви помага да анализирате сайта си и дава съвети как да го направите. Важно е да обърнете внимание на съветите, които получавате и да ги въвеждате своевременно.

Изградете добра permalink структура

Permalink и линковата структура са важна за търсачките. Докато мненията за оптималната структура на permalink са различни, то Google ясно е обявил, че permalink трябва да бъдат колкото се може по-прости, но същевременно и описателни, така че лесно да се достига до правилното съдържание в търсачките. Оптималната дължина на permalink е до 100 символа максимум. Използвайте ключовите си думи, но не злоупотребявайте с употребата им. Отделайте думите с тирета и избягвайте да използвате stop думи като „и“, „или“, „но“, „за“ и т.н.

Sitemap на сайта си

Вашият WordPress сайт може да разполага с хиляди страници. За да бъдат те индексирани от Google, търсачката трябва да научи структурата на вашия сайт. Със създаването на sitemap (карта на сайта) тази работа може да бъде свършена много ефективно.

Използвайте конкретни ключови думи

Всеки сайт има своята цел. Изграждайте съдържанието си около конкретни ключови думи, които да отговарят на темата и идеята на сайта, така че да бъде по-лесно откриваем.

Полезни вътрешни и външни линкове

Доста вероятно е по-голямата част от аудиторията, която стига до страница на вашия сайт да е съставена от потребители, които за първи път попадат на ваше съдържание и не са запознати с темите, които по-рано са били засегнати. Вътрешните линкове между постове ще подобрят навигацията на сайта в пъти. Добавяйки бързи връзки до релевантни публикации вие предлагате подходящи страници, които могат да влязат в употреба на вашата аудитория. Като резултат ще увеличите ангажираността на потребителите и средното време, което хората прекарват на вашия сайт.

Независимо оттова в коя индустрия се отнася вашият сайт, винаги има подходящи други източници на информация. Вашата индустрия също разполага с подобни. Те могат да бъдат конкуренти или блогове. Свържете се с тези от тях, които са подходящи с предложение да размените линкове на подходящи теми или страници.

Пишете по-дълго съдържание

Никога няма да се откажем да го повтаряме – „Съдържанието е кралят“! На база качеството на информацията във вашия сайт, може да говорим за бъдещия успех на вашия блог или бизнес сайт. Създавайте качествено съдържание, което е релевантно на темата на вашите уеб ресурси. Когато пишете, не забравяйте коя е вашата целева аудитория и какъв тип постове са най-споделяни и коментирани.

Mobile friendly сайт

Задължително да е responsive

Mobile friendly. Mobile first! Вашият WordPress сайт дава ли на аудиторията ви еднакво добро изживяване на всякакво устройство? Праването на responsive сайт ще гарантира, че вашите посетители ще имат приятно UX, а това ще ви помогне да се позиционирате и на по-предно място в резултатите на търсачките. В един от последните си ъпдейти, Google заяви, че mobile-friendly дизайните ще получат допълнителен бонус при търсене от телефон. Съветите на специалисти от най-популярната търсачка ще ви помогнат да насочите мобилната версия на сайта си в правилната посока.

Оптимизирайте изображенията си

Вие сте и любител-фотограф? Страхотно. Имате професионален фотоапарат, който снима с убийствена резокюция? Поздравления. Решавате да покажете снимка, която сами сте направили с резолюция 6800 х 4500 px? Помислете пак. Винаги, когато споделяте снимка тя трябва да бъде толкова голяма, колкото място ще заема на страницата. В общия случай, нито една от страните няма да надвишава 1000 px. Когато разполагате с голямо и качествено изображение първо смалете неговите размери с Online image resizer, а след това намалете тежестта ѝ с TinyPNG. И двата софтуера са бързи, лесни, изцяло онлайн и безплатни.

Оптимизирайте заглавията си

Когато създавате съдържание, обърнете специално внимание на неговото заглавие. Независимо дали става въпрос за заглавие на статия или просто наименуване на страница, заглавието е изключително важно. Когато то е добре написано, интересно и хваща окото, то ще спечелите много. Започнете с работно заглавие. Направете го конкретно, ясно и все пак интригуващо. Използвайте пояснения като [интервю] [инфографика] и т.н., за да зададете ясни очаквания.

Така вашите читатели ще знаят какво точно ще видят след като отворят вашата страница. За предпочитане е да бъде кратко. Няма общовалидно правио за най-оптимална дължина на заглавията. От най-голямо значение е целта, която преследвате. Ако искате заглавието на поста ви да се вижда в резултатите на търачката в пълния си вид, то не трябва да бъде над 70 символа. По този начин търсачките няма да отрежат заглавието ти. Използвайте числа и статистика. „Как да“ постовете са също изключително популярни. Не забравяйте да добавите най-важната си ключова дума в заглавието.

Колко Струва Изработката На Уеб Сайт

Може би един от най-често срещаните въпроси в моята практика е точно този: Колко струва изработката на уеб сайт? В повечето случаи, когато ми бива зададен този въпрос, просто се усмихвам, тъй като знам, колко много информация, изисквания и условия е необходимо да бъдат изложени и уточнени, преди да се достигне до еднозначния отговор. Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като факторите, определящи формирането на цена за направата на всеки уеб сайт са прекалено много и най-различни.

Всички знаем, че цената за изработване на уеб сайт е едно от най-важните условия, определящи избора на партньор-уеб дизайнер за изграждане на сайта. Тъй като много от моите потенциални клиенти ми задават директно въпроса: Колко струва един уеб сайт?, сметнах за необходимо да напиша тази статия и да разясня, как става формулирането на разходите по създаване на сайта и какво евентуално бихте могли да очаквате да получите, като цена за изработка на сайт.

При ценообразуването по изграждане на даден уеб сайт, почти всичко се свежда до това, колко и каква работа включва проекта и какви допълнителни разходи биха могли да възникнат по време на неговото реализиране. По-конкретно, основните фактори, определящи мащаба на работата, са размерът и сложността на уеб сайта, който бихте искали да Ви бъде изработен, необходимото време за неговото изграждане и функциите, които бихте искали той да притежава.

Цената на всеки уеб сайт е строго индивидуална, което означава, че например един професионално изграден и добре изглеждащ информативен представителен уеб сайт със стандартно персонализиране ще струва естествено доста по-малко, от колкото един по-сложно изграден и мулти персонализиран уеб сайт със специално програмирани и интегрирани функции, според специфичните изисквания на неговия собственик.

Кои са факторите, определящи цената?

Тип и вид на уеб сайта

Всички уеб сайтове са различни и всеки един от тях се отличава, според своите особености, тип и предназначение. От голямо значение при формирането на цена за изработка се явява вида и типа на проекта, който бихте искали да Ви бъде изграден. Например един обикновен блог за статии е по-лесен за изпълнение и настройване в сравнение с един онлайн магазин. Или например един представителен уеб сайт е по-лесен за изграждане, отколкото портал за обяви и оферти.

Функционалност на сайта

Функциите в сайта са също основен и определящ фактор при формулирането на цена за изработка на сайт. Ако уеб сайтът е тясно профилиран и със специфични функции, изискващи специално програмиране според изискванията на неговия собственик, то всичко това изисква повече работа и по-дълъг срок за изработване, което неминуемо оказва влияние върху формирането на крайната цена.

Структура на сайта

Структурата на всеки уеб сайт е тясно свързана с неговата функционалност и предназначение. Брой страници, брой публикации, оферти, категории и подкатегории, навигация от едно или две менюта, вид на менюто, вид на търсачката и т.н. Всичко това също оказва влияние върху ценообразуването, тъй като всеки отделен елемент изисква работа, напасване, тестване и безотказно действие.

Уеб дизайн на сайта

Видът и сложността на дизайна на сайта е също от решаващо значение за определяне на крайната цена за изработка на сайта. Всеки уеб дизайн е различен сам по себе си и притежава различни индивидуални свойства, ефекти и компоненти. Например изграждането на един уникален персонализиран уеб дизайн ще струва доста повече, отколкото напасването и настройването на готов предварително изработен шаблон. Друг пример е създаването на адаптивен уеб дизайн, който разбира се ще бъде по-скъп от направата на обикновен неадаптивен дизайн.

Домейн и хостинг

Всеки уеб сайт се нуждае от хостинг и домейн адрес. В някои от случаите те са включени в общата цена за изработване на сайт, а в други случаи не. От значение е вида на домейна и неговото разширение, тъй като различните видове домейни са на различни цени. По същия начин е от решаващо значение и типа на хостинга, който ще бъде използван, имайки предвид че различните хостинг планове притежават различни хостинг ресурси.

Основна технология

Всички уеб сайтове се захранват от предварително програмирана и специализирана за целта уеб технология. Това може да бъде чист HTML програмен език за статичните уеб сайтове или система от PHP файлове, уеб платформа за управление на съдържанието за динамичните уеб сайтове. В зависимост от избора, разходите ще бъдат различни.

Администрация и управление

Типът и функциите на административния панел е също определящ фактор за ценообразуването. В зависимост от вида на уеб сайта и неговата функционалност, администрацията би могла да бъде с ниска, средна или повишена сложност.

Поддръжка на сайта

След изработването, всеки уеб сайт се нуждае от поддръжка, която би могла да включва различни предварително договорени условия. Видът поддръжка и това какво включва тя, ще окаже също влияние върху крайното ценообразуване.

За Ваше улеснение и улеснение на всички наши клиенти, ние от SavovDesign.com Ви предлагаме няколко предварително подготвени оферти за изработка на уеб сайт, с предварително формирани и фиксирани цени за всяка една от тях. Прегледайте всички наши оферти и вижте нашите цени. Ако уеб сайтът, който искате не присъства сред никоя от нашите оферти, това съвсем не означава че не може да Ви бъде изработен. Попитайте и направете запитване за изграждане на Вашия уеб сайт.

Изработка на WordPress уеб сайт (Ръководство)

Да направим WordPress сайт съвсем не е лесна работа…а след това идват толкова много неща за правене – SEO оптимизация, съдържание, монетизация..

Но спокойно! Това няма да бъде проблем за Вас от този момент нататък, тъй като предстои да прочетете една наистина уникална статия, написана изцяло от професионалист с опит в областта. Продължете да четете, тъй като тук наистина ще разберете как да направите професионален, продабаващ и уникален сайт само за няколко дни – без програмиране и специфични познания.

Важна забележка преди да започнем:  WordPress e интересна, иновативна и интуитивна платформа. Изграждането на един сайт съвсем не е трудна задача..но само в основите. При тази система, много лесно можете да се помислите за „цар”, „бог” и т.н., но това съвсем не значи, че е така. В тази статия ще разкрием основата, от която да надградите без проблем познанията си до следващото ниво.

Предстои Ви нещо уникално, готови ли сте?

1.Как започва всичко…

За да ядеш, трябва да сготвиш. За да си направиш сайт, трябва да имаш хостинг. Така е казал народът…или поне уебмастърите.

Съветвам Ви да направите добро проучване, свързано с хостинга – можете да прочетете статията ми „Как да изберем подходящ хостинг” в блога. Изберете домейн. Няма никакво значение дали ще купите и двата важни компонента от едно място – ще получите цялата информация в първия си имейл от хостинг компанията, независимо коя е тя. Там ще има инструкции за пренасочване на домейна. Относно избора на името – водете се единствено и само по това какви са Вашите нужди и не се фиксирайте върху любимия „COM”.

  1. Първи стъпки в системата

Изчакайте 15 минути Вашият хостинг и домейн да бъдат настроени. Спазвайки указанията в първия имейл достъпете Вашия контролен панел – най-често Cpanel.

Цъкнете на WordPress. Ще отидете на страница, където трябва да попълните всички необходими данни и да натиснете „Продължи”.

Еха! Инсталирахте системата, на която ще се базира бъдещият Ви уеб сайт. На послената стъпка ще получите информация за вход в контролния панел. За да не го копирате всеки път, просто сложете след главния адрес /wp-admin

ВНИМАНИЕ! Задължително използвайте сигурна парола. Хакерските атаки няма да бъдат една и две след като сайтът започне да се развива. Нека поговорим малко повече за сигурност в следващите редове.

Подсигурете админитраторския си панел повече

Администраторският панел е най-уязвимата част от Вашия уебсайт. Факт е, че системата е много добре направена, но това не пречи да направим нещо повече.

Влезте отново в Cpanel. Намерете таба „сигурност”, а след това „защита на директории”. Намерете уебсайта, който искате да защитите. Кликнете на иконката до него и намерете папката wp-admin. Цъкнете върху нея. Изберете потребител и парола, след което потвърдете, че искате да използвате тази опция.

Ще видите защитата веднага щом се опитате да достъпите администраторския панел на системата следващия път.

След това е препоръчително да скриете версията на WordPress, за което можете да прочетете подробни инструкции чрез търсене в интернет. (препоръчително, но незадължително)

Можете да добавите SSL сертификат от същия раздел – кликнете на „Let’s encrypt” и прочетете инструкции в интернет за поставянето му на сайта (задължително, никога не тръгвайте да експериментирате). След това сложете плъгина Really Simple SSL, който прави всичко останало (не е необходимо нищо друго освен да създатете сертификата през Cpanel)

Към този момент всичко е перфектно…нека преминем към следващата стъпка.

Време е да опишем задължителните добавки (плъгини), които трябват на една подобна система, за да работи наистина прекрасно. Отидете в меню „разширения”, след което на „добяване на още” в админитраторския Ви панел.

Търсете следните плъгини:

  • WP Super Cache

Използва се за кеширане на страниците. Значително подобрява скоростта на уебсайта и изживяването на потребители. Факт е, че има доста уеб сайтове, които не използват такава добавка, но това не го прави добре.

Един съвет: Сложете плъгина след като сте приключили основната си работа по сайта, тъй като иначе ще виждате промените със закъснение. Можете да влезете в разширените натройки на разширението, където да активирате двойно по-бързата GZIP компресия с един клик.

  • All in one seo pack

WordPress без плъгин за СЕО е като хляб без зърно… Задължително инсталирайте добавката и попълнете основните данни, за да може да се класирате по-добре в търсещите машини.

  • Google Analytics dashboard

Без нужда от интродукция…инсталирайте разширението и следвайте инструкциите, за да следите във всеки един момент колко хора са видели сайта Ви.

Препоръчвам и Visual Composer – подходящ за начинаещи, изграждате всякакви форми и бутони, ефективен и ефектен.

2.Преминаваме към избора на тема

ВАЖЕН СЪВЕТ: Никога не използвайте кракнати (нулирани) теми. Казано най-просто – пълни са с каквото и да било. Понякога може да се наложи тест преди плащане, тогава използвайте wplocker.com. Но НИКОГА не ги използвайте за повече от 1 ден.

И сега: как да изберете подходящата тема

Важно е да се каже, че самият дизайн е най-важен. Но ако въпросният дизайн зарежда 10-15 секунди, по-добре изобщо не го взимайте. Истината е, че клиентът не се интересува от това колко добър е сайтът, ако му се налага да се раздели с 10MB от мобилния си интернет в метрото и 1 минута в чакане. Повярвайте, никога няма да изкарате пари по този начин. Приятелски съвет от професионалист.

Финални реплики

Всеки може да срещне затруднения при такава работа. Понякога проблем със зареждането, бъг в системата, нужда от SEO или нова рекламна кампания, която да изстреля сайта Ви във висотите…

В този случай е най-добре да потърсите опитен професионалист, който да направи нещо уникално.

Аз съм:

  • Професионалист с над 10 години опит (и аз започнах от такива статии, кой знае, може някой от моите читатели да стане мой конкурент – надявам се )
  • Човек с принципи (винаги оставям клиентите доволни – това е моето първо правило)
  • Безкомпромисен (работя до постигане на желания резултат и нито минута по-малко – моята концепция за успех)

Дадох основата за изграждане на професионален и много добър уебсайт. Последният ми съвет към Вас: подобрявайте първия си сайт възможно най-много. Четете статии на подобна тематика като тази. Препрочитайте този материал, тъй като в него има доста насоки. И разбира се – никога не се отказвайте да правите това, което искате. ????

Съвети при изработка на уеб сайт

В днешно време много хора искат да станат собственици на разнообразен онлайн бизнес. Но самата истината е, че повечето хора нямат имения да изградят свой сайт от нулата или дори с някой CMS като WordPressJoomla или пък Drupal. Но е невъзможно да тръгнем в тази сфера, ако не знаем елементарни неща. Най – малкото нещо е, че могат да ни “преметнат” всякакви “пишман” програмисти, които да ни вземат хиляди левове за нещо, което не струва и “една стотачка”.

И така…най – важното нещо, за да не останем измамени е да знаем как вървят цените за изработката на уеб сайт. Ето и общият ценоразпис, което е само ориентировъчен, тъй като ако искате по – специални функции и теми, ще трябва да платите повече.

Изработка на сайт с CMS и готова, платена тема ( WordPress, Joomla!, Drupal) – ~ 300 до 1000 лв

Изработка на сайт с CMS и писана специално за Вас, къстъм тема – ~ 2000 + лв

Изработка на къстъм сайт с готова тема ~ 2000 + лв

Изработка на къстъм сайт с къстъм тема ~ 3000 + лв

Цените са съвсем базови и приблизителни, най – вече на последната тарифа за къстъм сайт и къстъм тема. Това е вариант, който се използва само от хората, които желаят да направят сайт с невиждани до сега функционалности. Цената може да стигне и до 100 000 лева, в зависимост от компанията, която изработва сайта Ви и Вашите желания. Не се препоръчва да изработвате къстъм сайт и къстъм тема, ако сте начинаещ. Причините са много, няма да бъда краен и да кажа безброй, въпреки, че е близо до тази граница…

Ако за първи път стартирате онлайн бизнес, запазете големите си проекти за по – късен етап, когато научите малко от SEO оптимизация, маркетинг и други важни неща за онлайн бизнеса. Стартирайте с малък информационен блог на WebStation BG и изберете първият вариант, като за начало.

Относно вторият вариант, лично според мен той е най – излишен в схемата. Когато правим къстъм сайт, вероятно искаме да направим нещо, което го няма масово и може да се наложи къстъм тема, въпреки, че и тогава това се случва рядко – да не намерим подходяща тема. Но ако все пак Вашият сайт стане популярен сред потребителите, можете да си поръчате на по – късен етап къстъм дизайн, с който да изпъквате пред останалите. В началото е важно съдържанието и в него трябва да се инвестира, а не изцяло в дизайна и самият сайт.

Относно съветите “как да не ни преметнат”, трябва да кажем, че ако не разбираме нищо, то задължително трябва да помолил отделен човек, който е наясна с тези неща да съблюдава работата на човекът, който ще конструира сайта Ви. В противен случай, рискувате дори да си мислите, че сте си платили колкото трябва и на края да се окаже, че сте измамен и трябва да започнете сайта отново от нулата. Подобен начин на действие не е препоръчителен, ако желаете да постигнете нещо през следващите няколко века.

Друг съвет е да питате човека, който работи по сайта Ви какво точно прави в момента постоянно и да искате да работи “на живо”. Това означава, че Вие ще виждате работния процес на сайта си по всяко време и ако програмиста тръгва в грешна посока го спирате и поправяте. Това спестява време и на двете страни и се забелязва веднага, ако никой не прави нищо по сайта и не си спазва сроковете нарочно или пък просто се опитва да Ви измами с каквото и да било. Ако някой отказва да работи по този начин, то по – добре откажете офертата, независимо колко примамлива е тя, тъй като това може да е поредната измама!

Другото нещо, за което вероятно всички се досещате е да не плащате цялата сума предварително, особено ако е голяма. Практика е хората да искат капаро и няма нищо лошо в това да му го дадете, но цялата сума се дава след като работата е одобрена и сайта е прехвърлен. Цялата сума можете да давате само на доказали се компании, при подписан договор, издадени касови бележки и фактури и други документи, които Ви защитават от недоброжелателни хора.

И естествено: проверката за бъгове. Преди изобщо да кажете, че работата по сайта е свършена, трябва да наемете човек, който да тества сайта за бъгове изцяло. Единствено ако той каже, че всичко е добре, чак тогава приемете работата за свършена, защото ако един бъг не се прояви сега, ще стане след 2 месеца, а всички знаем, че тогава ще е по – трудно да намерим програмиста и да го накараме да си довърши работата. А има и бъгове, които се проявяват след година, като тогава едва ли някой ще Ви повярва, че бъга е по негова вина. Звучи фантастично, ако след година Ви потърся и Ви кажа: Здравей, имаш бъг по сайта!

На края трябва да кажем, че е важно да намерим фирмата, която да изпълни поръчката ни. Съветваме Ви да подберете внимателно кой да свърши работата и съответно – да си направите добро задание. Ако нямате добро задание, няма как да постигнете целта, която сте си “нарочили. Колкото по – подробно е то, толкова е по – добре за Вас и програмистите.